το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας

Όλοι προσπαθούμε  στο καλύτερο δυνατόν περιβάλλον δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας
Υποδεχόμαστε και φροντίζουμε τον ασθενή με σεβασμό
Αντιμετωπίζουμε την εργασία μας με την καλύτερη διάθεση επιτυγχάνοντας υψηλού επιπέδου αποτελέσματα

ιατρικό προσωπικό

Ιωάννης Γ. Γριβέας, M.D., PhD

Νεφρολόγος

Επιστημονικός Διευθυντής Polyxenia

www.athens-nephrology.gr

Μηνάς Π. Ζηλάκος, M.D

Νεφρολόγος


Τι είναι ο νεφρολόγος;

O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία τους. Αυτός ο τομέας μελέτης ονομάζεται νεφρολογία. Η νεφρολογία είναι ένας κλάδος της εσωτερικής παθολογίας και απαιτεί 6 χρόνια εκπαίδευση μετά τη λήψη του πτυχίου της ιατρικής.

Τι κάνουν οι νεφρολόγοι;

Οι νεφρολόγοι διαγιγνώσκουν και αντιμετωπίζουν άτομα με νεφρολογικά προβλήματα, με την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) (παλαιότερα γνωστή ως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) ως το κυριότερο.

Συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος ασθενής με ΧΝΝ είναι:
 • Μεταλλική γεύση στο στόμα ή αναπνοή αμμωνίας
 • Ναυτία και έμετος
 • Απώλεια όρεξης
 • Αποστροφή στο κρέας (δεν θέλει πλέον να τρώει κρέας)
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Κνησμός (φαγούρα)
 • Οίδημα στο πρόσωπο, τα πόδια ή τα χέρια
 • Δύσπνοια (από υγρό στους πνεύμονες)
 • Παραγωγή περισσότερων ή λιγότερων ούρων από το συνηθισμένο
 • Τα ούρα είναι αφρώδη (μπορεί να παρατηρηθεί όταν η πρωτεΐνη-λεύκωμα βρίσκεται στα ούρα)
 • Αίμα στα ούρα (συνήθως μόνο μέσω μικροσκοπίου)
 • Κούραση
 • Αδυναμία
 • Αίσθημα κρύου όλη την ώρα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ψυχική σύγχυση

Εάν παραπεμφθείτε σε νεφρολόγο,  θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σημειώσει τυχόν καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα νεφρά σας. Ζητήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να βλάψουν τα νεφρά και να σας θέσουν σε κίνδυνο για ΧΝΝ. Ο νεφρολόγος σας θα κάνει εξετάσεις για να δει εάν τα νεφρά σας λειτουργούν καλά. Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, ο νεφρολόγος θα βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας,  θα καθορίσει σε ποιο στάδιο της ΧΝΝ βρίσκεστε και θα προγραμματίσει ένα σχέδιο θεραπείας.

Εάν η ΧΝΝ έχει προχωρήσει  αρκετά και βρίσκεται στο στάδιο 5 της ΧΝΝ , ο νεφρολόγος θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές για θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής σας λειτουργίας (αιμοκάθαρση ή περιτοναική ή μεταμόσχευση).  Η αιμοκάθαρση αποτελεί την επιλογή θεραπείας υποκατάστασης που διενεργείται στο κέντρο μας.

Για τι θέματα θα μιλήσετε με τον νεφρολόγο σας στο κέντρο μας

Ο νεφρολόγος σας μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη σας κατάσταση και τη σχετική θεραπεία. Μπορείτε να ρωτήσετε τον νεφρολόγο σας για τις εξετάσεις που υποβάλλονται οι ασθενείς και για τυχόν προτεινόμενα σχέδια ή παραλλαγές θεραπείας.

Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία ή θέλετε να εξερευνήσετε διαφορετικές επιλογές θεραπείας (φαρμακευτικής αγωγής) , μιλήστε πρώτα με τον νεφρολόγο σας. Οι αλλαγές στη θεραπεία σας χωρίς τη γνώση του νεφρολόγου σας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και άρρωστοι, ο νεφρολόγος σας μπορεί να παραγγείλει νέες εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν η θεραπεία σας είναι αποτελεσματική και να πραγματοποιήσει τυχόν προσαρμογές.

Εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τα νεφρά σας, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να ρωτήσετε τον νεφρολόγο σας σχετικά με τρόπους διαχείρισης αυτών των παθήσεων. Ο νεφρολόγος σας θα συνεργαστεί με τους άλλους γιατρούς σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του νεφρολόγου σας προτού δοκιμάσετε φάρμακα χωρίς συνταγή, φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Μη διστάσετε να μιλήσετε με τον νεφρολόγο σας για θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής σας. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, να σταματήσετε το κάπνισμα ή να κάνετε άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, ζητήστε καθοδήγηση από τον νεφρολόγο σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δερματικά προβλήματα ή προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ο νεφρολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει με αυτές τις καταστάσεις, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα της νεφρικής νόσου..

νοσηλευτές & νοσηλεύτριες

Bασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες. Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής

Τι κάνουν οι νοσηλευτές/τριες νεφρολογίας σε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης;

Οι νοσηλευτές & οι νοσηλεύτριες φροντίζουν άτομα, παρέχουν φροντίδα.

Οι ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού περιλαμβάνουν:
 •  έλεγχος των ζωτικών σημείων των ασθενών και συζήτηση μαζί τους για την αξιολόγηση της κατάστασής τους
 • εκπαίδευση των ασθενών για το πρόβλημα υγείας τους και τη θεραπεία που λαμβάνουν και απαντήσεις σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις
 • επίβλεψη της συνεδρίας αιμοκάθαρσης από την αρχή έως το τέλος
 • φροντίδα για την σωστή χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών
 • αξιολόγηση της αντίδρασης των ασθενών κατά τη συνεδρία αιμοκάθαρσης και τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής και άμεσες ενέργειες όπου απαιτούνται
 • συνεχή παρακολούθηση των ασθενών και ενημέρωση των ιατρών σχετικά με τις όποιες αλλαγές στις συνθήκες της καθημερινότητας τους που έπεσε στην αντίληψη τους
  παροχή ποιοτικής φροντίδας με διακριτικότητα και σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς.
Μιλήστε με τη νοσηλεύτρια που σας φροντίζει

Θέλετε να μάθετε γιατί αισθάνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο;

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας;

Χρειάζεστε μια εξήγηση για μια ιατρική οδηγία;

Ρωτήστε τη νοσηλεύτρια σας. Κάθε φορά που πηγαίνετε στο κέντρο για τη θεραπεία αιμοκάθαρσης, μια νοσηλεύτρια θα σας μιλήσει για να μάθετε πώς αισθάνεστε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε όλες τις ερωτήσεις σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

κέντρο
αιμοκάθαρσης
στην Ανατολική Αττική

 • Εύκολη πρόσβαση

 • Υπόγειο PARKING  13 θέσεων

 • Άρτια λειτουργία της μονάδας με ελαχιστοποίηση των διαδρομών και η άριστη σχέση μεταξύ των επιμέρους χώρων της.

 • Η δημιουργία ενός ευχάριστου και φιλικού περιβάλλοντος για την άνετη πολύωρη παραμονή των ασθενών και των συνοδών .

 • Η σαφής οριοθέτηση των χώρων θεραπείας από τους υπόλοιπους χώρους της μονάδας και η διασφάλιση κατά το δυνατόν ενός αισθήματος ιδιωτικότητας στους ασθενείς.

 • Διαμόρφωση των χώρων με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διαμερισματοποίηση των εργασιών και να εξασφαλίζεται όπου είναι επιθυμητό η απομόνωση για τον περιορισμό διασποράς λοιμώξεων.

Mονάδα Αιμοκάθαρσης
στο Κορωπί

H Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Polyξenia Renal  υποδέχεται και  φροντίζει ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση.  Η προνομιακή της θέση επί της κεντρικής οδού του Κορωπίου, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Δημαρχείο του Δήμου Κρωπίας, πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη θάλασσα,  της δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει τον πληθυσμό που έχει ανάγκη νεφρολογικής φροντίδας  στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Αττικής.

Σε ένα χώρο φιλόξενο, «φωτεινό», λειτουργικό από τη μία,  πρωτότυπο, καινοτόμο, και «οικογενειακό» από την άλλη, το έμπειρο και ταυτόχρονα «φρέσκο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν  προσφέρει απλά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης αλλά  βοηθάει τους ασθενείς «να ζουν φυσιολογικά» με τη νεφρική νόσο.

Όλοι οι συντελεστές, το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιμοκάθαρσης επί σειρά ετών και με την εξειδικευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, πρωτότυπα υλικά και μέσα αρίστης ποιότητας, με καινοτόμους μεθόδους λειτουργίας, βοήθεια των ασθενών 24ώρες το 24ώρο αλλά και ενεργό συμμετοχή των ιδίων στην θεραπευτική διαδικασία,  έννοιες όπως ασφάλεια, διαρκής ενημέρωση, χρήσιμα εργαλεία,  ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής  έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κέντρο της προσοχής όλης της επαγγελματικής ομάδας φροντίδας είναι ο άνθρωπος.

Θέσεις Αιμοκάθαρσης

Εξασφάλιση ιδιωτικότητας

Βάρδιες Λειτουργίας

Πρωτοποριακή χρήση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης με Βιταμίνη C

Αιμοκάθαρση σε εξειδικευμένο κέντρο

Η αιμοκάθαρση στη Μονάδα

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες  Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Βασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες.  Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής. Νεφρολόγοι: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης Τι είναι ο νεφρολόγος; O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα διαχρονικά ήταν οι επιδημίες.  Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες: Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS...

Διαβάστε Περισσότερα

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF)

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF) Τι είναι η AVF; Η AVF  είναι ένας τύπος αγγειακής προσπέλασης, ο πιο συνηθισμένος, απαραίτητος για τη διαδικασία της  αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για μία σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας σε κάποιο σημείο του χεριού συνήθως, που δημιουργεί μια έτοιμη πηγή με ταχεία ροή αίματος. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης για πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος. Οι AVF...

Διαβάστε Περισσότερα

H Θεραπεία μου είναι επαρκής;

H Θεραπεία μου είναι επαρκής? Κάνω σωστή αιμοκάθαρση?   Τα υγιή νεφρά λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν, η αιμοκάθαρση κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά κάνει μόνο ένα μέρος της. Είναι δυνατόν να ζήσετε για πολλά έτη μία ήρεμη  ζωή κάνοντας όμως σωστή και επαρκήςι αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Στο κέντρο μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτουμε  είμαστε σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Τι είναι η αιμοκάθαρση ; Τι είναι η αιμοκάθαρση; Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τα «απόβλητα του οργανισμού» (γνωστά και ως ουραιμικές τοξίνες ) και το περίσσεμα  υγρών  από τον οργανισμό όταν τα νεφρά δεν μπορούν να το κάνουν.  Όποιος έχει Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) , θα χρειαστεί αιμοκάθαρση; Στα αρχικά στάδια της ΧΝΝ, δεν χρειάζεται αιμοκάθαρση....

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Είναι καλό να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα «προετοιμασίας» όταν είναι ώρα για αιμοκάθαρση, είτε είναι η πρώτη σας ημέρα θεραπείας είτε η 50ή σας. Έχουμε βρει 10 τρόπους για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάζεστε και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας κατά την αιμοκάθαρση.  Άλλα εργαλεία σας ταιριάζουν περισσότερο και...

Διαβάστε Περισσότερα

Λίγα λόγια για την Αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD,PhD Νεφρολόγος   Πως γίνεται; Η αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προιόντα του μεταβολισμού. Τα άχρηστα αυτά προιόντα και οι τοξίνες διηθούνται μέσω μίας ημιδιαπερατής...

Διαβάστε Περισσότερα

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ανακαλύπτοντας ότι θα χρειαστείτε μια σωτήρια θεραπεία, όπως η αιμοκάθαρση μπορεί να είναι σοκαριστικό στην αρχή. Είναι φυσικό να είστε λίγο νευρικοί ή και ανήσυχοι. Η πρώτη ημέρα της αιμοκάθαρσης, θα σημαίνει για εσάς ότι θα μεταβείτε σε ένα νέο μέρος για αρκετές ώρες, θα συναντήσετε τη νέα ομάδα υγειονομικής...

Διαβάστε Περισσότερα

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN) Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD, PhD Όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη ΧΝΝ, θέλουν ανακούφιση από τη σωματική ανησυχία που η νόσος τους προκαλεί. Η φροντίδα της ψυχικής  υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής.  Η αναγνώριση συναισθημάτων που είναι κοινά σε άλλους ασθενείς με ΧΝΝ μπορεί...

Διαβάστε Περισσότερα
{

βοηθήστε τον εαυτό σας, ενημερωθείτε και αποκτήστε όλες τις γνώσεις γύρω από την λειτουργία των νεφρών!

Οδυσ. Ανδρούτσου 8

(είσοδος Polyxenia-renal)

Βασ. Κωνσταντίνου 61

Εγγραφή στο newsletter

14 + 3 =