Μέτρα για Υγιή Καρδιά όντας σε Αιμοκάθαρση

Τι είναι η καρδιαγγειακή νόσος;

Καρδιαγγειακή νόσος σημαίνει την ύπαρξη προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα , συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των πνευμόνων και των ποδιών. Καρδιά και νόσος των αιμοφόρων αγγείων είναι συχνή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Με την πάροδο του χρόνου, τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα προς την καρδιά και τον εγκέφαλο μπορεί να αποφραχθούν από συσσώρευση κυττάρων, λίπους και χοληστερόλης. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπάρχουν διάφορες μορφές καρδιαγγειακής νόσου:

Η στεφανιαία νόσος, η πιο κοινή μορφή της καρδιακής νόσου. Επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και προκαλώντας στηθάγχη (πόνος στο στήθος) και καρδιακή προσβολή. Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας – Ο μυς στην αριστερή πλευρά της καρδιάς γίνεται παχύτερος και δεν λειτουργεί τόσο καλά.
Καρδιακή ανεπάρκεια – Η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα, καθώς θα έπρεπε. Η καρδιακή ανεπάρκεια εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
Εγκεφαλικό επεισόδιο – Έλλειψη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από ένα θρόμβο αίματος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο από ένα σπασμένο αιμοφόρο αγγείου.

Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται με τη νεφρική νόσο και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς σε αιμοκάθαρση να ακολουθούν βήματα για την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αν παρόλα αυτά εγκατασταθεί καρδιαγγειακή νόσος, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τη θεραπευτική αγωγή τους προσεκτικά για να αποφευχθούν επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόληψη

Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Αρχικά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, οι ασθενείς να τρώνε τα σωστά τρόφιμα, να ασκούνται τακτικά και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

Τα χάπια πίεσης του αίματος συνήθως προτιμούνται για τα άτομα με ΧΝΝ ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ) ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs). Βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Η αρτηριακή πίεση στόχος για ασθενείς σε αιμοκάθαρση πριν την συνεδρία είναι ίση ή μικρότερη από 140/90 και μετά από αυτήν 130/80. για τη βελτίωσή τους. Η μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης κρίνεται απαραίτητη.
Υψηλά επίπεδα στο αίμα των λιπών, όπως η χοληστερόλη αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αν τα επίπεδα λιπιδίων είναι πολύ υψηλά, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθηθεί μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αυξηθεί ο χρόνος της άσκησης. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λάβουν χάπια (όπως μια στατίνη) για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Διατροφή-Άσκηση

Γενικά πρέπει να ακολουθηθεί μία διατροφή καρδιοπροστατευτική.
Η διατροφή αυτή πρέπει να έχει τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών και θερμίδων για να κρατήσει τον οργανισμό σε ένα υγιές βάρος.
Βασικές οδηγίες είναι η μείωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, όπως τα αυγά, το πλήρες γάλα, το τυρί και τα τηγανητά και η αύξηση αυτών που είναι πλούσια σε καρδιάπροστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά περιλαμβάνουν ψάρια όπως ο σολομός, τόνος, πέστροφα λίμνης και οι σαρδέλες, και άλλα τρόφιμα, όπως το λινέλαιο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια.

Αν κάποιος ασθενής είναι σε τροποποιημένη δίαιτα σε σχέση με τα λευκώματα και το κάλιο, πρέπει να μιλήσει με τον νεφρολόγο του για οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας:

  • Μειώνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αν κάποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη
  • Μειώνει την αρτηριακή υπέρταση
  • Βελτιώνει την φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων.
  • Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας του οργανισμού
  • Βελτιώνει την συναισθηματική ευεξία.

Αντιμετώπιση της αναιμίας

Ασθενείς με ΧΝΝ συχνά αναπτύσσουν αναιμία, δηλαδή χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό πρόβλημα που ονομάζεται υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Πρόκειται για μία πάχυνση του μυός στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη (EPO) και επιπλέον σίδηρο. Διόρθωση της αναιμίας βοηθά να κρατήσει την καρδιά σας υγιή.

Ρύθμιση Ασβεστίου-Φωσφόρου, Ρόλος της Βιταμίνης D

Το ασβέστιο και ο φώσφορος πρέπει να κρατιόνται σε ισορροπία σε ασθενείς με ΧΝΝ. Και αυτό γιατί τα οστά χάνουν ασβέστιο και εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου. Κάποια ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καταλήξει σε μέρη του σώματος, όπου δεν ανήκει, όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο σκληρά, λιγότερο ευένδοτα και με πιο στενό αυλό. Όταν συμβεί αυτό, θα είναι πιο πιθανό να έχουμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να χρειαστεί να:

  • Ακολουθηθεί μια διατροφή που είναι χαμηλή σε υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο τρόφιμα όπως τα ποτά τύπου cola, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια, τα καρύδια και οι σπόροι.
  • Να ληφθούν δεσμευτικά του φωσφόρου και/ή μια ενεργή μορφή της βιταμίνης D, που αναφέρεται να έχει και καρδιοπροστατευτικά χαρακτηριστικά μεταξύ των πλειοτρόπων δράσεων της.

Ασπιρίνη

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να κληθούν να λάβουν ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών προσβολών. Μερικές φορές η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικά προβλήματα.

Ομοκυστεΐνη

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου. Λήψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη γιατί πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου.

Διατήρηση συναισθηματικής ευεξίας

Μερικές φορές, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ενδέχεται να αισθάνονται κατάθλιψη, θυμό ή κάποιας μορφής αναστάτωση. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την καθημερινότητα στην αιμοκάθαρση. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για την επίλυση τους. πάρετε θεραπεία εάν έχετε αυτά τα συναισθήματα.

Mονάδα Αιμοκάθαρσης
στο Κορωπί

H Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Polyξenia Renal  υποδέχεται και  φροντίζει ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση.  Η προνομιακή της θέση επί της κεντρικής οδού του Κορωπίου, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Δημαρχείο του Δήμου Κρωπίας, πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη θάλασσα,  της δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει τον πληθυσμό που έχει ανάγκη νεφρολογικής φροντίδας  στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Αττικής.

Σε ένα χώρο φιλόξενο, «φωτεινό», λειτουργικό από τη μία,  πρωτότυπο, καινοτόμο, και «οικογενειακό» από την άλλη, το έμπειρο και ταυτόχρονα «φρέσκο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν  προσφέρει απλά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης αλλά  βοηθάει τους ασθενείς «να ζουν φυσιολογικά» με τη νεφρική νόσο.

Όλοι οι συντελεστές, το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιμοκάθαρσης επί σειρά ετών και με την εξειδικευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, πρωτότυπα υλικά και μέσα αρίστης ποιότητας, με καινοτόμους μεθόδους λειτουργίας, βοήθεια των ασθενών 24ώρες το 24ώρο αλλά και ενεργό συμμετοχή των ιδίων στην θεραπευτική διαδικασία,  έννοιες όπως ασφάλεια, διαρκής ενημέρωση, χρήσιμα εργαλεία,  ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής  έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κέντρο της προσοχής όλης της επαγγελματικής ομάδας φροντίδας είναι ο άνθρωπος.

Θέσεις Αιμοκάθαρσης

Εξασφάλιση ιδιωτικότητας

Βάρδιες Λειτουργίας

Πρωτοποριακή χρήση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης με Βιταμίνη C

Αιμοκάθαρση σε εξειδικευμένο κέντρο

Η αιμοκάθαρση στη Μονάδα

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες  Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Βασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες.  Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής. Νεφρολόγοι: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης Τι είναι ο νεφρολόγος; O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα διαχρονικά ήταν οι επιδημίες.  Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες: Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS...

Διαβάστε Περισσότερα

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF)

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF) Τι είναι η AVF; Η AVF  είναι ένας τύπος αγγειακής προσπέλασης, ο πιο συνηθισμένος, απαραίτητος για τη διαδικασία της  αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για μία σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας σε κάποιο σημείο του χεριού συνήθως, που δημιουργεί μια έτοιμη πηγή με ταχεία ροή αίματος. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης για πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος. Οι AVF...

Διαβάστε Περισσότερα

H Θεραπεία μου είναι επαρκής;

H Θεραπεία μου είναι επαρκής? Κάνω σωστή αιμοκάθαρση?   Τα υγιή νεφρά λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν, η αιμοκάθαρση κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά κάνει μόνο ένα μέρος της. Είναι δυνατόν να ζήσετε για πολλά έτη μία ήρεμη  ζωή κάνοντας όμως σωστή και επαρκήςι αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Στο κέντρο μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτουμε  είμαστε σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Τι είναι η αιμοκάθαρση ; Τι είναι η αιμοκάθαρση; Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τα «απόβλητα του οργανισμού» (γνωστά και ως ουραιμικές τοξίνες ) και το περίσσεμα  υγρών  από τον οργανισμό όταν τα νεφρά δεν μπορούν να το κάνουν.  Όποιος έχει Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) , θα χρειαστεί αιμοκάθαρση; Στα αρχικά στάδια της ΧΝΝ, δεν χρειάζεται αιμοκάθαρση....

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Είναι καλό να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα «προετοιμασίας» όταν είναι ώρα για αιμοκάθαρση, είτε είναι η πρώτη σας ημέρα θεραπείας είτε η 50ή σας. Έχουμε βρει 10 τρόπους για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάζεστε και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας κατά την αιμοκάθαρση.  Άλλα εργαλεία σας ταιριάζουν περισσότερο και...

Διαβάστε Περισσότερα

Λίγα λόγια για την Αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD,PhD Νεφρολόγος   Πως γίνεται; Η αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προιόντα του μεταβολισμού. Τα άχρηστα αυτά προιόντα και οι τοξίνες διηθούνται μέσω μίας ημιδιαπερατής...

Διαβάστε Περισσότερα

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ανακαλύπτοντας ότι θα χρειαστείτε μια σωτήρια θεραπεία, όπως η αιμοκάθαρση μπορεί να είναι σοκαριστικό στην αρχή. Είναι φυσικό να είστε λίγο νευρικοί ή και ανήσυχοι. Η πρώτη ημέρα της αιμοκάθαρσης, θα σημαίνει για εσάς ότι θα μεταβείτε σε ένα νέο μέρος για αρκετές ώρες, θα συναντήσετε τη νέα ομάδα υγειονομικής...

Διαβάστε Περισσότερα

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN) Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD, PhD Όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη ΧΝΝ, θέλουν ανακούφιση από τη σωματική ανησυχία που η νόσος τους προκαλεί. Η φροντίδα της ψυχικής  υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής.  Η αναγνώριση συναισθημάτων που είναι κοινά σε άλλους ασθενείς με ΧΝΝ μπορεί...

Διαβάστε Περισσότερα
{

βοηθήστε τον εαυτό σας, ενημερωθείτε και αποκτήστε όλες τις γνώσεις γύρω από την λειτουργία των νεφρών!

Οδυσ. Ανδρούτσου 8

(είσοδος Polyxenia-renal)

Βασ. Κωνσταντίνου 61

Εγγραφή στο newsletter

2 + 4 =