(+30) 210 6620 041 info@polyxenia-renal.gr

Συμπληρώματα διατροφής και δίαιτα: Σύγχρονα ερωτήματα

Ιωάννης Γ. Γριβέας

Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην προσπάθεια εναρμόνισης κοινών ρυθμίσεων και απαιτήσεων ασφάλειας για τα συμπληρώματα διατροφής εντός της Ευρωπαικής Ένωσης.  Παράλληλα έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην ερμηνεία και την εφαρμογή διαφόρων διατάξεων, π.χ. τα μέγιστα επιτρεπτά  βιταμινών και ανόργανων συστατικών, τους ισχυρισμούς για τους ορισμούς σχετικά  με θρεπτικές ιδιότητες, τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει σαφής ανάγκη διευκρίνισης και πρόσθετης καθοδήγησης σε συγκεκριμένους σημαντικούς τομείς, τα συστατικά τροφίμων και τα τελικά προϊόντα, οι οριακές περιπτώσεις μεταξύ των συμπληρωμάτων διατροφής και των φαρμακευτικών προϊόντων, η στήριξη και τεκμηρίωση των επιστημονικών αιτημάτων κ.λπ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η παραπάνω ανάγκη είναι πολύ πιο επιτακτική για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Στην καθημερινή κλινική πρακτική υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με την πρακτική ερμηνεία και εφαρμογή ορισμένων από τις βασικές απαιτήσεις, όπως “Πώς να προσεγγίσουμε πρακτικά την αξιολόγηση κινδύνων των συστατικών τροφίμων και των τελικών προϊόντων;”.

Υπό το πρίσμα των πολύ απαιτητικών συζητήσεων για τα θέματα αυτά, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να “συναντήσει” αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες σε θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κορυφαίων αρχών, προκειμένου να παράσχει μια πλατφόρμα ανταλλαγής βασικών γνώσεων και πληροφοριών.

Όλοι πρέπει να επιδιώξουμε να συγκεντρώσουμε τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη από τις ενώσεις του κλάδου (π.χ. Συμπληρώματα Διατροφής στην Ευρώπη, Συμβούλιο για την Υπεύθυνη Διατροφή κ.λπ.), ακαδημαϊκούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες σε θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων και αρχές.

Υπάρχουν πολλά “ανοικτά ζητήματα” που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον:

  • Ορισμός και επισκόπηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ και πλαισίου συμμόρφωσης
  • Αμοιβαία αναγνώριση των συμπληρωμάτων διατροφής (ενημέρωση νέων εξελίξεων, πώς λειτουργεί, κ.λπ.)
  • Νέες απαιτήσεις ρύθμισης των τροφίμων και νέα ζητήματα τροφίμων (π.χ. καταχώριση και ασφάλεια)
  • Οι τάσεις της αγοράς και οι μείζονες προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων και τη συμμόρφωση με τα συμπληρώματα διατροφής
  • Διαχείριση κινδύνων – Παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής από τη βιομηχανία (έλεγχος, διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού κ.λπ.)
  • Τα συμπληρώματα διατροφής και τη συμμόρφωση με τις διατροφικές και υγειονομικές απαιτήσεις
  • Έρευνα καταναλωτών στην κατανόηση των ισχυρισμών / αντίληψη των καταναλωτών