Πρόβλημα με τα οστά σημαίνει και πρόβλημα με την καρδιά στην χρόνια νεφρική νόσο?
Ιωάννης Γ. Γριβέας
Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ
Από χρόνια νεφρική νόσο πάσχει το 16% του δυτικού κόσμου. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου μειώνεται η λειτουργία των νεφρών σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ΧΝΝ, αλλά ως νούμερο ένα αιτία ενοχοποιείται ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα πάρα μόνο σε προχωρημένο στάδιο, όπου εμφανίζεται πρήξιμο στα κάτω άκρα και τα βλέφαρα και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Μπορούμε να διαχειριστούμε την εξέλιξη της νόσου, αλλά όχι να την θεραπεύσουμε. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να «μάθει» το πρόβλημα του και να αλλάξει την καθημερινότητά του προς όφελος της υγείας του.
Υπάρχουν πράγματα που ο ασθενής μπορεί να κάνει για να διατηρήσει ή να βελτιώσει την υγεία του και την ίδια στιγμή να προστατεύσει τα νεφρά του από περαιτέρω επιδείνωση.
Αρχικά θα πρέπει να διαχειριστούμε το αίτιο που την προκάλεσε, δηλαδή να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση για να είναι μικρότερη από 120/80, να ρίξουμε τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και να θεραπεύσουμε την αναιμία. Από εκεί και πέρα χρειάζεται αποφυγή νεφροτοξικών φαρμάκων, διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους, διατροφή κοντά στο μεσογειακό μοντέλο με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Η λήψη βιταμίνης D και ο έλεγχος των επιπέδων του φωσφόρου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.