Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN)

Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD, PhD

Όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη ΧΝΝ, θέλουν ανακούφιση από τη σωματική ανησυχία που η νόσος τους προκαλεί. Η φροντίδα της ψυχικής  υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής.  Η αναγνώριση συναισθημάτων που είναι κοινά σε άλλους ασθενείς με ΧΝΝ μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένοι και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Οι ασθενείς είναι σε θέση να πουν στους γιατρούς τους τι αισθάνονται σωματικά: πόνος, κόπωση, ζάλη κ.λπ. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να λένε στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για αυτό που νοιώθουν συναισθηματικά. Η ψυχολογική σας ισορροπία είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης της ΧΝΝ. Υπάρχουν κοινά συναισθήματα που βιώνουν οι ασθενείς όταν έχουν αρχικά διαγνωστεί με χρόνια ασθένεια, αν και αυτά τα συναισθήματα μπορούν να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Φόβος και άγχος

Ο φόβος και το άγχος είναι κοινά συναισθήματα όταν έχετε διαγνωστεί με χρόνια ασθένεια όπως η ΧΝΝ. Πιστεύουμε ότι ο οργανισμός μας μας έχουν προδώσει. Τα νεφρά που λειτουργούν είναι κάτι που θεωρείτε δεδομένο. Τώρα, δεν έχετε πλέον τον έλεγχο της νεφρικής σας διαδικασίας. Πρέπει να βασιστείτε στην αιμοκάθαρση για να κάνετε τη δουλειά των νεφρών σας. Θα αναρωτιέστε πώς θα σας επηρεάσει αυτή η ασθένεια. Μπορεί να ανησυχείτε για τον αντίκτυπό του στο πώς θα φροντίζετε  την οικογένειά σας.  Θα προσαρμοστούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα ώστε να σας βλέπουν συνδεδεμένους με ένα μηχάνημα; Θα αντιπαθούν τη συνεχή υπενθύμιση ότι δεν είστε τόσο υγιείς όσο κάποτε;

Άρνηση

Όταν κάτι κακό συμβαίνει σε εμάς, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Λαμβάνουμε αποφάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε ή να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί. Αλλά όταν το ψυχικό τραύμα είναι σοβαρό και απειλεί να μας κυριεύσει, μερικές φορές αρνούμαστε ότι έχει συμβεί κάτι. Αν και αυτό συμβαίνει σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε διαγνωστεί με μία χρόνια ασθένεια. Μπορείτε να αρνηθείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι είστε άρρωστοι, ή εάν το κάνετε, μπορείτε να αρνηθείτε να πιστέψετε ότι είστε σοβαρά άρρωστοι. Ίσως δεν πιστεύετε ότι τα συνιστώμενα φάρμακα και θεραπείες είναι απαραίτητα.

Θυμός

Τα συναισθήματα θυμού είναι κοινά στους ασθενείς με ΧΝΝ. Έχουμε «τρελαθεί» με αυτό που μας έχει συμβεί. Είμαστε θυμωμένοι που αφήνουμε την υγεία μας να επιδεινωθεί σε αυτό το σημείο. Μερικές φορές είμαστε θυμωμένοι με την ιατρική κοινότητα για το ότι δεν μας φροντίζουν καλύτερα ή δεν είχαν εντοπίσει τη νόσο νωρίτερα. Πολλοί ασθενείς κατευθύνουν αυτόν τον θυμό στα μέλη της οικογένειάς τους. Ο θυμός και η δυσαρέσκεια μπορούν να φθάσουν στο σημείο να επηρεάσουν δυσμενώς τη σχέση σας με την οικογένεια σας και με την ομάδα  υγειονομικής περίθαλψης  σας.

Δεν αισθάνομαι καλά

Το αίσθημα ότι «δεν είμαι καλά»  είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ΧΝΝ. Η έλλειψη ενέργειας και η ναυτία είναι κοινά συμπτώματα της ΧΝΝ. Αλλά όταν αισθανόμαστε ψυχικά κάτω, συχνά νιώθουμε λυπημένοι ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Όλοι περνάμε σκαμπανεβάσματα στη ζωή. Αλλά εάν αυτά τα συναισθήματα εξελιχθούν σε απελπισία, απογοήτευση ή απόγνωση και διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Πώς τα αντιμετωπίζω όλα αυτά;

Η ΧΝΝ και οι «νέες» πληροφορίες που τη συνοδεύουν μπορεί να «κυριεύσουν» έναν ασθενή. Υπάρχουν νέες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα θεραπείας. Η ενέργειά σας θα κατευθύνεται στη θεραπεία και τη σωματική σας ευεξία. Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό. Αλλά πρέπει επίσης να ελέγχετε την ψυχική σας κατάσταση.

Δεν μπορείτε να αφήσετε συναισθήματα όπως ο φόβος ή το άγχος να σας «ελέγχουν».   Η γνώση για τη ΧΝΝ και την αιμοκάθαρση μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με την ασθένειά σας και τη θεραπεία της. Δεν θα αισθάνεστε τόσο φοβισμένοι ή ανήσυχοι αν ξέρετε τι να περιμένετε. Η αίσθηση ηρεμίας μπορεί να σας βοηθήσει να διευθετήσετε τα πράγματα και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε την ασθένειά σας πιο αποτελεσματικά.

Τα συναισθήματα άρνησης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την υγεία σας. Η άρνηση οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται “μη συμμόρφωση” – δηλαδή, αγνοείτε τις οδηγίες της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη θεραπεία αιμοκάθαρσης, τη διατροφή και την πρόσληψη υγρών. Οι επαγγελματίες υγείας στη μονάδα  βλέπουν συχνά ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να είναι σε κίνδυνο., ιδιαίτερα αν δεν πρόσεξαν τι έφαγαν και πόσο νερό ήπιαν.  Αλλά μερικές φορές η αιμοκάθαρση δεν μπορεί να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της μη συμμόρφωσης. Ενδέχεται να απαιτείται νοσηλεία. Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Η ΧΝΝ είναι μια σοβαρή ασθένεια. Ακούστε προσεκτικά την ομάδα που σας φροντίζει και ακολουθήστε τις συστάσεις τους. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, κάντε ερωτήσεις.

Ο θυμός μπορεί να σας απομονώσει και να σας εμποδίσει να ζητήσετε βοήθεια ή παρηγοριά από άτομα που νοιάζονται για την υγεία σας. Αν και η έκφραση του θυμού σας μπορεί να τον βοηθήσει να μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη απογοήτευση επειδή δεν καταλαβαίνετε τη ρίζα του. Μπορεί να χτυπάτε άτομα που δεν είναι η αιτία του θυμού σας. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις σχέσεις με τους γύρω σας. Μιλώντας για το γιατί είστε θυμωμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία του.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας. Επειδή ένας ασθενής σε αιμοκάθαρση πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινή του θεραπεία όσον αφορά την πρόσληψη υγρών και τη διατροφή, πρέπει να έχετε καθαρό μυαλό για να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αναβάλλετε τις αποφάσεις, ή ακόμη και σκόπιμα να λάβετε παράλογες. Εάν ο γιατρός σας σας διαγνώσει με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Αλλά πρώτα, πρέπει να ξέρει τι νιώθεις. Δεν μπορεί να ξέρει αν δεν του το πεις.

Η συζήτηση με κάποιον για τα συναισθήματά σας είναι απαραίτητη. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Οι περισσότεροι ασθενείς επωφελούνται από τη συζήτηση των συναισθημάτων τους με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, την οικογένεια, τους φίλους και άλλους ασθενείς με ΧΝΝ.

 

Η Βοήθεια είναι εκεί έξω. Χρειάζεστε απλώς το θάρρος να κάνετε την αρχική επαφή.

Mονάδα Αιμοκάθαρσης
στο Κορωπί

H Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Polyξenia Renal  υποδέχεται και  φροντίζει ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση.  Η προνομιακή της θέση επί της κεντρικής οδού του Κορωπίου, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Δημαρχείο του Δήμου Κρωπίας, πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη θάλασσα,  της δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει τον πληθυσμό που έχει ανάγκη νεφρολογικής φροντίδας  στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Αττικής.

Σε ένα χώρο φιλόξενο, «φωτεινό», λειτουργικό από τη μία,  πρωτότυπο, καινοτόμο, και «οικογενειακό» από την άλλη, το έμπειρο και ταυτόχρονα «φρέσκο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν  προσφέρει απλά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης αλλά  βοηθάει τους ασθενείς «να ζουν φυσιολογικά» με τη νεφρική νόσο.

Όλοι οι συντελεστές, το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιμοκάθαρσης επί σειρά ετών και με την εξειδικευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, πρωτότυπα υλικά και μέσα αρίστης ποιότητας, με καινοτόμους μεθόδους λειτουργίας, βοήθεια των ασθενών 24ώρες το 24ώρο αλλά και ενεργό συμμετοχή των ιδίων στην θεραπευτική διαδικασία,  έννοιες όπως ασφάλεια, διαρκής ενημέρωση, χρήσιμα εργαλεία,  ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής  έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κέντρο της προσοχής όλης της επαγγελματικής ομάδας φροντίδας είναι ο άνθρωπος.

Θέσεις Αιμοκάθαρσης

Εξασφάλιση ιδιωτικότητας

Βάρδιες Λειτουργίας

Πρωτοποριακή χρήση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης με Βιταμίνη C

Αιμοκάθαρση σε εξειδικευμένο κέντρο

Η αιμοκάθαρση στη Μονάδα

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες  Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Βασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες.  Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής. Νεφρολόγοι: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης Τι είναι ο νεφρολόγος; O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα διαχρονικά ήταν οι επιδημίες.  Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες: Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS...

Διαβάστε Περισσότερα

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF)

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF) Τι είναι η AVF; Η AVF  είναι ένας τύπος αγγειακής προσπέλασης, ο πιο συνηθισμένος, απαραίτητος για τη διαδικασία της  αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για μία σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας σε κάποιο σημείο του χεριού συνήθως, που δημιουργεί μια έτοιμη πηγή με ταχεία ροή αίματος. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης για πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος. Οι AVF...

Διαβάστε Περισσότερα

H Θεραπεία μου είναι επαρκής;

H Θεραπεία μου είναι επαρκής? Κάνω σωστή αιμοκάθαρση?   Τα υγιή νεφρά λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν, η αιμοκάθαρση κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά κάνει μόνο ένα μέρος της. Είναι δυνατόν να ζήσετε για πολλά έτη μία ήρεμη  ζωή κάνοντας όμως σωστή και επαρκήςι αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Στο κέντρο μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτουμε  είμαστε σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Τι είναι η αιμοκάθαρση ; Τι είναι η αιμοκάθαρση; Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τα «απόβλητα του οργανισμού» (γνωστά και ως ουραιμικές τοξίνες ) και το περίσσεμα  υγρών  από τον οργανισμό όταν τα νεφρά δεν μπορούν να το κάνουν.  Όποιος έχει Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) , θα χρειαστεί αιμοκάθαρση; Στα αρχικά στάδια της ΧΝΝ, δεν χρειάζεται αιμοκάθαρση....

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Είναι καλό να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα «προετοιμασίας» όταν είναι ώρα για αιμοκάθαρση, είτε είναι η πρώτη σας ημέρα θεραπείας είτε η 50ή σας. Έχουμε βρει 10 τρόπους για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάζεστε και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας κατά την αιμοκάθαρση.  Άλλα εργαλεία σας ταιριάζουν περισσότερο και...

Διαβάστε Περισσότερα

Λίγα λόγια για την Αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD,PhD Νεφρολόγος   Πως γίνεται; Η αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προιόντα του μεταβολισμού. Τα άχρηστα αυτά προιόντα και οι τοξίνες διηθούνται μέσω μίας ημιδιαπερατής...

Διαβάστε Περισσότερα

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ανακαλύπτοντας ότι θα χρειαστείτε μια σωτήρια θεραπεία, όπως η αιμοκάθαρση μπορεί να είναι σοκαριστικό στην αρχή. Είναι φυσικό να είστε λίγο νευρικοί ή και ανήσυχοι. Η πρώτη ημέρα της αιμοκάθαρσης, θα σημαίνει για εσάς ότι θα μεταβείτε σε ένα νέο μέρος για αρκετές ώρες, θα συναντήσετε τη νέα ομάδα υγειονομικής...

Διαβάστε Περισσότερα
{

βοηθήστε τον εαυτό σας, ενημερωθείτε και αποκτήστε όλες τις γνώσεις γύρω από την λειτουργία των νεφρών!

Οδυσ. Ανδρούτσου 8

(είσοδος Polyxenia-renal)

Βασ. Κωνσταντίνου 61

Εγγραφή στο newsletter

1 + 12 =