(+30) 210 6620 041 info@polyxenia-renal.gr

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες  Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Βασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες.  Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής.

Νεφρολόγοι: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης

Τι είναι ο νεφρολόγος;

O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία τους. Αυτός ο τομέας μελέτης ονομάζεται νεφρολογία. Η νεφρολογία είναι ένας κλάδος της εσωτερικής παθολογίας και απαιτεί 6 χρόνια εκπαίδευση μετά τη λήψη του πτυχίου της ιατρικής.

Τι κάνουν οι νεφρολόγοι;

Οι νεφρολόγοι διαγιγνώσκουν και αντιμετωπίζουν άτομα με νεφρολογικά προβλήματα, με την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) (παλαιότερα γνωστή ως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) ως το κυριότερο.

Συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος ασθενής με  ΧΝΝ είναι:

 • Μεταλλική γεύση στο στόμα ή αναπνοή αμμωνίας
 • Ναυτία και έμετος
 • Απώλεια όρεξης
 • Αποστροφή στο κρέας (δεν θέλει πλέον να τρώει κρέας)
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Κνησμός (φαγούρα)
 • Οίδημα στο πρόσωπο, τα πόδια ή τα χέρια
 • Δύσπνοια (από υγρό στους πνεύμονες)
 • Παραγωγή περισσότερων ή λιγότερων ούρων από το συνηθισμένο
 • Τα ούρα είναι αφρώδη (μπορεί να παρατηρηθεί όταν η πρωτεΐνη-λεύκωμα βρίσκεται στα ούρα)
 • Αίμα στα ούρα (συνήθως μόνο μέσω μικροσκοπίου)
 • Κούραση
 • Αδυναμία
 • Αίσθημα κρύου όλη την ώρα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ψυχική σύγχυση

Εάν παραπεμφθείτε σε νεφρολόγο,  θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σημειώσει τυχόν καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα νεφρά σας. Ζητήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να βλάψουν τα νεφρά και να σας θέσουν σε κίνδυνο για ΧΝΝ. Ο νεφρολόγος σας θα κάνει εξετάσεις για να δει εάν τα νεφρά σας λειτουργούν καλά. Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, ο νεφρολόγος θα βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας,  θα καθορίσει σε ποιο στάδιο της ΧΝΝ βρίσκεστε και θα προγραμματίσει ένα σχέδιο θεραπείας.

Εάν η ΧΝΝ έχει προχωρήσει  αρκετά και βρίσκεται στο στάδιο 5 της ΧΝΝ , ο νεφρολόγος θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές για θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής σας λειτουργίας (αιμοκάθαρση ή περιτοναική ή μεταμόσχευση).  Η αιμοκάθαρση αποτελεί την επιλογή θεραπείας υποκατάστασης που διενεργείται στο κέντρο μας.

Για τι θέματα θα μιλήσετε με τον νεφρολόγο σας στο κέντρο μας

Ο νεφρολόγος σας μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη σας κατάσταση και τη σχετική θεραπεία. Μπορείτε να ρωτήσετε τον νεφρολόγο σας για τις εξετάσεις που υποβάλλονται οι ασθενείς και για τυχόν προτεινόμενα σχέδια ή παραλλαγές θεραπείας.

Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία ή θέλετε να εξερευνήσετε διαφορετικές επιλογές θεραπείας (φαρμακευτικής αγωγής) , μιλήστε πρώτα με τον νεφρολόγο σας. Οι αλλαγές στη θεραπεία σας χωρίς τη γνώση του νεφρολόγου σας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και άρρωστοι, ο νεφρολόγος σας μπορεί να παραγγείλει νέες εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν η θεραπεία σας είναι αποτελεσματική και να πραγματοποιήσει τυχόν προσαρμογές.

Εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τα νεφρά σας, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να ρωτήσετε τον νεφρολόγο σας σχετικά με τρόπους διαχείρισης αυτών των παθήσεων. Ο νεφρολόγος σας θα συνεργαστεί με τους άλλους γιατρούς σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του νεφρολόγου σας προτού δοκιμάσετε φάρμακα χωρίς συνταγή, φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Μη διστάσετε να μιλήσετε με τον νεφρολόγο σας για θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής σας. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, να σταματήσετε το κάπνισμα ή να κάνετε άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, ζητήστε καθοδήγηση από τον νεφρολόγο σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δερματικά προβλήματα ή προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ο νεφρολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει με αυτές τις καταστάσεις, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα της νεφρικής νόσου.

Νοσηλευτικό προσωπικό: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης

Τι κάνουν οι νοσηλευτέ/τριεςς νεφρολογίας σε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης;

Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες  φροντίζουν άτομα, παρέχουν φροντίδα.

Οι ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού  περιλαμβάνουν:

 • έλεγχος των ζωτικών σημείων των ασθενών και συζήτηση μαζί τους για την αξιολόγηση της κατάστασής τους
 • εκπαίδευση των ασθενών για το πρόβλημα υγείας τους και τη θεραπεία  που λαμβάνουν  και απαντήσεις σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις
 • επίβλεψη της συνεδρίας αιμοκάθαρσης από την αρχή έως το τέλος
 • φροντίδα για την σωστή χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών
 • αξιολόγηση της αντίδρασης των ασθενών κατά τη συνεδρία αιμοκάθαρσης και τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής και άμεσες ενέργειες όπου απαιτούνται
 • συνεχή παρακολούθηση των ασθενών και ενημέρωση των ιατρών σχετικά με τις όποιες αλλαγές στις συνθήκες της καθημερινότητας τους που έπεσε στην αντίληψη τους
 • παροχή ποιοτικής φροντίδας με διακριτικότητα και σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς

Μιλήστε με τη νοσηλεύτρια που σας φροντίζει

Θέλετε να μάθετε γιατί αισθάνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας; Χρειάζεστε μια εξήγηση για μια ιατρική οδηγία; Ρωτήστε τη νοσηλεύτρια σας. Κάθε φορά που πηγαίνετε στο κέντρο για τη θεραπεία αιμοκάθαρσης, μια νοσηλεύτρια θα σας μιλήσει για να μάθετε πώς αισθάνεστε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε όλες τις ερωτήσεις σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.