Χρόνια Νεφρική Νόσος – Νεφρική Ανεπάρκεια

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι η ΧΝΝ;

Η ΧΝΝ περιγράφει μία κλινική οντότητα που προκαλεί βλάβη στα νεφρά και επηρεάζει την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Εάν η ασθένεια των νεφρών επιδεινώνεται, τα απόβλητα συγκεντρώνονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα και κάνουν το άτομο να αισθάνεται άρρωστο προκαλώντας επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων), αδύναμα οστά, κακή διατροφική υγεία και νευρική βλάβη. Επίσης, η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να παρουσιάζονται βραδέως και επί μακρό χρονικό διάστημα. Η Χρόνια Νεφρική νόσος μπορεί να προκαλείται από διαβήτη, υψηλή πίεση αίματος και άλλες διαταραχές. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να κρατήσει συχνά τη ΧΝΝ σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η νεφρική νόσος εξελίσσεται, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί θεραπεία υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) ή μεταμόσχευση νεφρού.

Αλήθειες σχετικά με την ΧΝΝ

Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νεφρικής νόσου σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για όλους τους ανθρώπους με ΧΝΝ.
Ο Ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR) είναι η καλύτερη εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.
Η Υπέρταση προκαλεί ΧΝΝ και η ΧΝΝ υπέρταση.
Επίμονη πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνη στα ούρα) σημαίνει ότι η ΧΝΝ είναι παρούσα.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα άτομα με ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Τρεις απλές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ΧΝΝ:

 • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
 • Λεύκωμα στα ούρα.
 • Κρεατινίνη ορού.

Τι προκαλεί ΧΝΝ;

Οι δύο κύριες αιτίες της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μέχρι τα δύο-τρίτα των περιπτώσεων. Ο διαβήτης συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, προκαλώντας ζημιές σε πολλά όργανα του σώματός , συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και της καρδιάς, καθώς και τα αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των ματιών. Υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος ή υπέρταση, συμβαίνει όταν η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων αυξάνει. Αν μείνει ανεξέλεγκτη, ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και χρόνιας νεφρικής νόσου. Επίσης, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά είναι οι εξής:

Σπειραματονεφρίτιδες, μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν φλεγμονή στην ανατομική και λειτουργική μονάδα του νεφρού (μονάδες φιλτραρίσματος του νεφρού). Αυτές οι διαταραχές είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία της ΧΝΝ.
Κληρονομικές ασθένειες, όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η οποία προκαλεί μεγάλες κύστεις στα νεφρά που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους.
Δυσπλασίες που εμφανίζονται όταν ένα έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα της μητέρας του. Για παράδειγμα, μία στένωση μπορεί να συμβεί ότι εμποδίζει τη φυσιολογική εκροή των ούρων και προκαλεί στα ούρα να ρέουν πίσω μέχρι την νεφρό. Αυτό προκαλεί λοιμώξεις και μπορεί να βλάψει τα νεφρά.
Λύκος και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Aποφρακτικά θέματα που προκαλούνται από προβλήματα, όπως πέτρες στα νεφρά, οι όγκοι ή ένας υπερτροφικός προστατικός αδένας στους άνδρες.
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΧΝΝ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα νεφρικής νόσου μέχρι τους προωθείται. Ωστόσο, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι:

 • Αισθάνονται πιο κουρασμένοι και να έχουν λιγότερη ενέργεια.
 • Έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης.
 • Έχουν μειωμένη όρεξη.
 • Έχουν προβλήματα στον ύπνο.
 • Έχουν μυϊκές κράμπες τη νύχτα.
 • Έχουν πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους.
 • Έχουν το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας, ειδικά το πρωί.
 • Έχουν ξηρό δέρμα με φαγούρα.
 • Πρέπει να ουρούν συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ο καθένας μπορεί να έχει χρόνια νεφρική νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να αναπτύξουν νεφρική νόσο. Μπορείτε μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική νόσο, αν:

 • Πάσχουν από διαβήτη.
 • Έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό της χρόνιας νεφρικής νόσου.
 • Είναι μεγάλα σε ηλικία.
 • Ανήκουν σε μια ομάδα πληθυσμού υψηλού.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR).

GFR-ρυθμός σπειραματικής διήθησης είναι το καλύτερο τεστ για τη μέτρηση του επίπεδο της λειτουργίας των νεφρών, το οποίο μπορεί να καθορίσει της νεφρικής νόσου. Ο νεφρολόγος μπορεί να τον υπολογίσει από τα αποτελέσματα της κρεατινίνης στο αίμα, την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και άλλους παράγοντες.

Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται η νεφρική νόσος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβράδυνσης ή διακοπής της εξέλιξης.

Τι θα συμβεί αν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί κάποιο άτομο να έχει χρόνια νεφρική νόσο;

Ο νεφρολόγος θα θέλει να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να διαπιστώσει τη λειτουργία των νεφρών σας για να σχεδιάσει την θεραπεία. Συγκεκριμένα:

Υπολογισμός του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), ο οποίος είναι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού της λειτουργίας των νεφρών.
Προγραμματισμός για υπερηχογράφημα, το οποίο δίνει μία εικόνα από τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα. Περιγράφει αν τα νεφρά είναι πάρα πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά, αν υπάρχει πέτρα ή όγκος και εάν υπάρχουν προβλήματα στη δομή των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.
Μετά από έναν πιο λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο η διαδερμική νεφρική βιοψία, γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, για να διαπιστωθεί ο συγκεκριμένος τύπος της νόσου των νεφρών, πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει στα νεφρά και τέλος να βοηθήσει στον θεραπευτικό σχεδιασμό. Με την νεφρική βιοψία, ο γιατρός αφαιρεί μικρά κομμάτια του ιστού των νεφρών και τα κοιτάζει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Μπορεί η ΧΝΝ να αντιμετωπιστεί επιτυχώς;

Πολλές ασθένειες των νεφρών μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ο προσεκτικός έλεγχος ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ΧΝΝ ή να εμποδίσει την εξέλιξη της. Πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία. Δυστυχώς, τα ακριβή αίτια ορισμένων ασθενειών των νεφρών είναι ακόμη άγνωστα, και ειδικές θεραπείες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Μερικές φορές, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος με ειδικά φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (αΜΕΑ) βοηθά συχνά να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει γίνει για να βρεθεί πιο αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νεφρική νόσο.

 

Γενικά μέτρα αντιμετώπισης της ΧΝΝ

 • Επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου
 • Διατήρηση του υπόλοιπου της νεφρικής λειτουργίας
 • Έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • Διατροφή σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και παράλληλα κατάλληλη φυσική δραστηριότητα
 • Διαχείριση της αναιμίας
 • Αντιμετώπιση της οστικής νόσου που σχετίζεται με την ΧΝΝ
 • Αντιμετώπιση της οξέωσης
 • Ενθάρρυνση τακτικής νεφρολογικής παρακολούθησης
 • Αξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής
 • Προετοιμασία για θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση ή/και μεταμόσχευση), όταν καθίσταται αναγκαίο.

Mονάδα Αιμοκάθαρσης
στο Κορωπί

H Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Polyξenia Renal  υποδέχεται και  φροντίζει ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση.  Η προνομιακή της θέση επί της κεντρικής οδού του Κορωπίου, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Δημαρχείο του Δήμου Κρωπίας, πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη θάλασσα,  της δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει τον πληθυσμό που έχει ανάγκη νεφρολογικής φροντίδας  στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Αττικής.

Σε ένα χώρο φιλόξενο, «φωτεινό», λειτουργικό από τη μία,  πρωτότυπο, καινοτόμο, και «οικογενειακό» από την άλλη, το έμπειρο και ταυτόχρονα «φρέσκο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν  προσφέρει απλά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης αλλά  βοηθάει τους ασθενείς «να ζουν φυσιολογικά» με τη νεφρική νόσο.

Όλοι οι συντελεστές, το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιμοκάθαρσης επί σειρά ετών και με την εξειδικευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, πρωτότυπα υλικά και μέσα αρίστης ποιότητας, με καινοτόμους μεθόδους λειτουργίας, βοήθεια των ασθενών 24ώρες το 24ώρο αλλά και ενεργό συμμετοχή των ιδίων στην θεραπευτική διαδικασία,  έννοιες όπως ασφάλεια, διαρκής ενημέρωση, χρήσιμα εργαλεία,  ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής  έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κέντρο της προσοχής όλης της επαγγελματικής ομάδας φροντίδας είναι ο άνθρωπος.

Θέσεις Αιμοκάθαρσης

Εξασφάλιση ιδιωτικότητας

Βάρδιες Λειτουργίας

Πρωτοποριακή χρήση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης με Βιταμίνη C

Αιμοκάθαρση σε εξειδικευμένο κέντρο

Η αιμοκάθαρση στη Μονάδα

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες  Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Βασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες.  Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής. Νεφρολόγοι: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης Τι είναι ο νεφρολόγος; O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα διαχρονικά ήταν οι επιδημίες.  Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες: Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS...

Διαβάστε Περισσότερα

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF)

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF) Τι είναι η AVF; Η AVF  είναι ένας τύπος αγγειακής προσπέλασης, ο πιο συνηθισμένος, απαραίτητος για τη διαδικασία της  αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για μία σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας σε κάποιο σημείο του χεριού συνήθως, που δημιουργεί μια έτοιμη πηγή με ταχεία ροή αίματος. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης για πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος. Οι AVF...

Διαβάστε Περισσότερα

H Θεραπεία μου είναι επαρκής;

H Θεραπεία μου είναι επαρκής? Κάνω σωστή αιμοκάθαρση?   Τα υγιή νεφρά λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν, η αιμοκάθαρση κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά κάνει μόνο ένα μέρος της. Είναι δυνατόν να ζήσετε για πολλά έτη μία ήρεμη  ζωή κάνοντας όμως σωστή και επαρκήςι αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Στο κέντρο μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτουμε  είμαστε σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Τι είναι η αιμοκάθαρση ; Τι είναι η αιμοκάθαρση; Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τα «απόβλητα του οργανισμού» (γνωστά και ως ουραιμικές τοξίνες ) και το περίσσεμα  υγρών  από τον οργανισμό όταν τα νεφρά δεν μπορούν να το κάνουν.  Όποιος έχει Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) , θα χρειαστεί αιμοκάθαρση; Στα αρχικά στάδια της ΧΝΝ, δεν χρειάζεται αιμοκάθαρση....

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Είναι καλό να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα «προετοιμασίας» όταν είναι ώρα για αιμοκάθαρση, είτε είναι η πρώτη σας ημέρα θεραπείας είτε η 50ή σας. Έχουμε βρει 10 τρόπους για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάζεστε και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας κατά την αιμοκάθαρση.  Άλλα εργαλεία σας ταιριάζουν περισσότερο και...

Διαβάστε Περισσότερα

Λίγα λόγια για την Αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD,PhD Νεφρολόγος   Πως γίνεται; Η αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προιόντα του μεταβολισμού. Τα άχρηστα αυτά προιόντα και οι τοξίνες διηθούνται μέσω μίας ημιδιαπερατής...

Διαβάστε Περισσότερα

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ανακαλύπτοντας ότι θα χρειαστείτε μια σωτήρια θεραπεία, όπως η αιμοκάθαρση μπορεί να είναι σοκαριστικό στην αρχή. Είναι φυσικό να είστε λίγο νευρικοί ή και ανήσυχοι. Η πρώτη ημέρα της αιμοκάθαρσης, θα σημαίνει για εσάς ότι θα μεταβείτε σε ένα νέο μέρος για αρκετές ώρες, θα συναντήσετε τη νέα ομάδα υγειονομικής...

Διαβάστε Περισσότερα

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN) Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD, PhD Όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη ΧΝΝ, θέλουν ανακούφιση από τη σωματική ανησυχία που η νόσος τους προκαλεί. Η φροντίδα της ψυχικής  υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής.  Η αναγνώριση συναισθημάτων που είναι κοινά σε άλλους ασθενείς με ΧΝΝ μπορεί...

Διαβάστε Περισσότερα
{

βοηθήστε τον εαυτό σας, ενημερωθείτε και αποκτήστε όλες τις γνώσεις γύρω από την λειτουργία των νεφρών!

Οδυσ. Ανδρούτσου 8

(είσοδος Polyxenia-renal)

Βασ. Κωνσταντίνου 61

Εγγραφή στο newsletter

10 + 12 =