Άσκηση και Χρόνια Νεφρική Νόσος

Η φυσική κατάσταση είναι πολύ σημαντική στο σημερινό κόσμο. Ο καθένας απολαμβάνει τα οφέλη από μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη ευεξία σώματος. Η άσκηση διατηρεί το σώμα υγιές και δυνατό.

Μπορεί να πάρει μέρος άτομο με ΧΝΝ σε έντονη σωματική δραστηριότητα;

Ναι. Στο παρελθόν, θεωρήθηκε ότι τα άτομα με νεφρική νόσο δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε έντονη δραστηριότητα. Γνωρίζουμε τώρα ότι οι ασθενείς που αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης είναι πιο δυνατοί και έχουν περισσότερη ενέργεια.

Πώς η άσκηση μπορεί να ωφελήσει;

Εκτός από την αύξηση της ενέργειας, άλλα οφέλη από την άσκηση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • βελτίωση της σωματικής λειτουργικότητας των μυών
 • καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
 • τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης
 • μείωση του επιπέδου των λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια)
 • καλύτερο ύπνο
 • καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Χρειάζεται να δει ο ασθενής το γιατρό του πριν την έναρξη της άσκησης;

Ναι. Πριν ξεκινήσει κάποιος οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει με το γιατρό του να εξετάσουνε τέσσερα θέματα:

 • το είδος της άσκησης
 • τον χρόνο που θα ξοδεύει στην άσκηση
 • πόσο συχνά θα ασκείται
 • πόσο σκληρά θα εργάζεται κατά την άσκηση.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το καθένα:

Τύπος της Άσκησης

Επιλέξτε τη συνεχή δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία (σε εσωτερικούς χώρους ή έξω), σκι, χορό, αερόβια ή οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν μεγάλες μυϊκές ομάδες συνεχώς.

Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας για να χρησιμοποιήσετε χαμηλά βάρη και πολλές επαναλήψεις, και να αποφευχθεί η άρση βαρέων αντικειμένων.

Πόσο θα διαρκεί η άσκηση;

Περίπου 30 λεπτά η συνεδρία είναι ικανοποιητικός χρόνος. Θα πρέπει να έρθει κάποιος σταδιακά σε αυτό το επίπεδο.

Εάν αισθάνεστε καλά το περπάτημα 45 έως 60 λεπτά είναι καλό σενάριο..

Πόσο συχνά η άσκηση;

Άσκηση τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να είναι μη συνεχόμενες ημέρες, για παράδειγμα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι η ελάχιστη απαίτηση για την επίτευξη των αναμενόμενων ωφελειών.

Πόσο «σκληρά» μπορεί να ασκείται κάποιος;

Αυτό είναι η πιο δύσκολη απάντηση. Συνήθως, οι ακόλουθες ιδέες είναι χρήσιμες:

 • Η αναπνοή δεν πρέπει να είναι τόσο εργώδης, ώστε να μην μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον που ασκείται μαζί σας. (Προσπαθήστε να πάρετε ένα σύντροφο στην άσκηση, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο.)
 • Θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως φυσιολογικό μέσα σε μία ώρα μετά την άσκηση. (Αν όχι, να επιβραδύνει την επόμενη φορά.)
 • Θα πρέπει να μην αισθάνεσθε τόσο πολύ πόνο στους μύες που σας κρατά μακριά από την άσκηση για την επόμενη συνεδρία.
 • Ξεκινήστε αργά κάθε συνεδρία για να ζεσταθήτε, στη συνέχεια, σηκώστε το ρυθμό σας, στη συνέχεια, να επιβραδύνετε και πάλι όταν είστε έτοιμος να τελειώσετε.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αρχίσει κάποιος σιγά-σιγά και σταδιακά να προχωρήσει, ώστε να επιτρέπει στο σώμα του να προσαρμοστεί στα αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας.

Πότε θα πρέπει κάποιος να ασκείται;

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την άσκησή σας σε κανονική ημέρα σας. Εδώ είναι μερικές ιδέες για το πότε μπορεί να ασκείται κάποιος:

 • Περιμένετε μία ώρα μετά από ένα μεγάλο γεύμα.
 • Αποφύγετε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας.
 • Πρωί ή βράδυ φαίνεται να είναι ο καλύτερος χρόνος για την άσκηση.
 • Καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση λιγότερο από μία ώρα πριν τον ύπνο.

Πότε θα πρέπει να σταματήσει κάποιος την άσκηση;

 • Αν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι
 • Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή
 • Εάν αισθάνεστε πόνο στο στήθος
 • Εάν αισθάνεστε αίσθημα «ταχυκαρδίας»
 • Αν αισθάνεστε άρρωστος στο στομάχι σας
 • Εάν έχετε κράμπες στα πόδια
 • Εάν αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία.

Υπάρχουν φορές που θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση;

Ναι. Δεν θα πρέπει να ασκείται κάποιος χωρίς να μιλήσει με το γιατρό του σε οποιεσδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • πυρετός.
 • έχετε αλλάξει το πρόγραμμα αιμοκάθαρσης σας.
 • έχετε αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των φάρμακων σας.
 • φυσική σας κατάσταση έχει αλλάξει.
 • έχετε φάει πάρα πολύ.
 • ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υγρός, εκτός αν ασκείστε σε κλιματιζόμενο χώρο.
 • έχετε αρθρώσεις ή στα οστά προβλήματα που επιδεινώνονται με την άσκηση.

Εάν σταματήσετε την άσκηση για οποιοδήποτε από τους λόγους αυτούς, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε πάλι.

 

Mονάδα Αιμοκάθαρσης
στο Κορωπί

H Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Polyξenia Renal  υποδέχεται και  φροντίζει ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση.  Η προνομιακή της θέση επί της κεντρικής οδού του Κορωπίου, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Δημαρχείο του Δήμου Κρωπίας, πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη θάλασσα,  της δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει τον πληθυσμό που έχει ανάγκη νεφρολογικής φροντίδας  στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Αττικής.

Σε ένα χώρο φιλόξενο, «φωτεινό», λειτουργικό από τη μία,  πρωτότυπο, καινοτόμο, και «οικογενειακό» από την άλλη, το έμπειρο και ταυτόχρονα «φρέσκο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν  προσφέρει απλά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης αλλά  βοηθάει τους ασθενείς «να ζουν φυσιολογικά» με τη νεφρική νόσο.

Όλοι οι συντελεστές, το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιμοκάθαρσης επί σειρά ετών και με την εξειδικευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, πρωτότυπα υλικά και μέσα αρίστης ποιότητας, με καινοτόμους μεθόδους λειτουργίας, βοήθεια των ασθενών 24ώρες το 24ώρο αλλά και ενεργό συμμετοχή των ιδίων στην θεραπευτική διαδικασία,  έννοιες όπως ασφάλεια, διαρκής ενημέρωση, χρήσιμα εργαλεία,  ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής  έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κέντρο της προσοχής όλης της επαγγελματικής ομάδας φροντίδας είναι ο άνθρωπος.

Θέσεις Αιμοκάθαρσης

Εξασφάλιση ιδιωτικότητας

Βάρδιες Λειτουργίας

Πρωτοποριακή χρήση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης με Βιταμίνη C

Αιμοκάθαρση σε εξειδικευμένο κέντρο

Η αιμοκάθαρση στη Μονάδα

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Νεφρολόγοι-Νοσηλευτές/τριες  Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Βασικοί πυλώνες της φροντίδας των ασθενών σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης είναι οι Νεφρολόγοι και οι Νοσηλευτές/τριες.  Συγκροτούν μαζί τον πυρήνα της ομάδας φροντίδας των ασθενών στη μονάδα και πολλές φορές εκτός αυτής. Νεφρολόγοι: Φροντίδα ασθενών στο Κέντρο αιμοκάθαρσης Τι είναι ο νεφρολόγος; O  νεφρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στη μελέτη των νεφρών και των ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα διαχρονικά ήταν οι επιδημίες.  Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες: Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS...

Διαβάστε Περισσότερα

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF)

H φροντίδα της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης (fistula, AVF) Τι είναι η AVF; Η AVF  είναι ένας τύπος αγγειακής προσπέλασης, ο πιο συνηθισμένος, απαραίτητος για τη διαδικασία της  αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για μία σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας σε κάποιο σημείο του χεριού συνήθως, που δημιουργεί μια έτοιμη πηγή με ταχεία ροή αίματος. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης για πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος. Οι AVF...

Διαβάστε Περισσότερα

H Θεραπεία μου είναι επαρκής;

H Θεραπεία μου είναι επαρκής? Κάνω σωστή αιμοκάθαρση?   Τα υγιή νεφρά λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν, η αιμοκάθαρση κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά κάνει μόνο ένα μέρος της. Είναι δυνατόν να ζήσετε για πολλά έτη μία ήρεμη  ζωή κάνοντας όμως σωστή και επαρκήςι αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Στο κέντρο μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτουμε  είμαστε σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Τι είναι η αιμοκάθαρση ; Τι είναι η αιμοκάθαρση; Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τα «απόβλητα του οργανισμού» (γνωστά και ως ουραιμικές τοξίνες ) και το περίσσεμα  υγρών  από τον οργανισμό όταν τα νεφρά δεν μπορούν να το κάνουν.  Όποιος έχει Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) , θα χρειαστεί αιμοκάθαρση; Στα αρχικά στάδια της ΧΝΝ, δεν χρειάζεται αιμοκάθαρση....

Διαβάστε Περισσότερα

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Είναι καλό να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα «προετοιμασίας» όταν είναι ώρα για αιμοκάθαρση, είτε είναι η πρώτη σας ημέρα θεραπείας είτε η 50ή σας. Έχουμε βρει 10 τρόπους για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάζεστε και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας κατά την αιμοκάθαρση.  Άλλα εργαλεία σας ταιριάζουν περισσότερο και...

Διαβάστε Περισσότερα

Λίγα λόγια για την Αιμοκάθαρση

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD,PhD Νεφρολόγος   Πως γίνεται; Η αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προιόντα του μεταβολισμού. Τα άχρηστα αυτά προιόντα και οι τοξίνες διηθούνται μέσω μίας ημιδιαπερατής...

Διαβάστε Περισσότερα

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας

Η πρώτη σας ημέρα στην αιμοκάθαρση στο κέντρο μας Ανακαλύπτοντας ότι θα χρειαστείτε μια σωτήρια θεραπεία, όπως η αιμοκάθαρση μπορεί να είναι σοκαριστικό στην αρχή. Είναι φυσικό να είστε λίγο νευρικοί ή και ανήσυχοι. Η πρώτη ημέρα της αιμοκάθαρσης, θα σημαίνει για εσάς ότι θα μεταβείτε σε ένα νέο μέρος για αρκετές ώρες, θα συναντήσετε τη νέα ομάδα υγειονομικής...

Διαβάστε Περισσότερα

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN) Ιωάννης Γ. Γριβέας, MD, PhD Όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη ΧΝΝ, θέλουν ανακούφιση από τη σωματική ανησυχία που η νόσος τους προκαλεί. Η φροντίδα της ψυχικής  υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής.  Η αναγνώριση συναισθημάτων που είναι κοινά σε άλλους ασθενείς με ΧΝΝ μπορεί...

Διαβάστε Περισσότερα
{

βοηθήστε τον εαυτό σας, ενημερωθείτε και αποκτήστε όλες τις γνώσεις γύρω από την λειτουργία των νεφρών!

Οδυσ. Ανδρούτσου 8

(είσοδος Polyxenia-renal)

Βασ. Κωνσταντίνου 61

Εγγραφή στο newsletter

1 + 15 =